.

Negatieve gevolgen van slaaptekort

Blog

Negatieve gevolgen van slaaptekort

Te weinig slaap? Dat heeft veel negatieve gevolgen. Maar wij hebben wel een aantal tips voor een betere nachtrust. Tijdens de Internationale dag van de slaap is er veel aandacht voor kwaliteit van slaap en de consequenties van te weinig slaap. Deze Dag van de Slaap is jaarlijks op de laatste vrijdag voor de start van de lente.

Goed slapen draagt bij aan de gezondheid. Je nachtrust kun je zien als een onderhoudsbeurt. Ben je niet uitgerust, dan heeft dat nadelige effecten op je

  1. Concentratie
  2. Reactievermogen
  3. Humeur

Je zit dan bijvoorbeeld chagrijnig achter het stuur, zonder veel concentratie en met een langzamer reactievermogen. Stel je moet plotsklaps remmen….

Of je zit humeurig achter je bureau op school of op het werk en er moet vandaag echt een project of een proefwerk gedaan en afgerond worden. Het resultaat zal minder goed worden.

Te weinig slaap heeft ook gevolgen voor je uiterlijk. Heb je geen behoefte aan donkere kringen, gezwollen oogleden en meer fijne lijntjes in je gezicht? Zorg voor een goede nachtrust.

Tot slot heeft slaapgebrek invloed op je gewicht. Je loopt meer risico op overgewicht. Hier schreven we al eens een blog over.

We hebben wel wat tips voor een goede nachtrust.

  1. Doe een uur voordat je gaat slapen je beeldschermen uit. Dus geen televisie, geen mobiel, geen tablet. Het blauwe licht van beeldschermen laat je hersenen denken dat het dag is.
  2. Dim het licht. Daarmee bereid je je lichaam voor op de nacht.
  3. Geen koffie, cola of alcohol voor het slapen gaan. Cafeïne is opwekkend en met alcohol zet je ’s nachts je lichaam aan het werk om het weer af te breken.
  4. Zorg voor een goed bed: dus een goed matras voor de juiste ondersteuning. Een kussen die bijdraagt aan een goede houding. Schoon bedtextiel geeft ook een prettig gevoel. Nieuw bed nodig? In de winkel geven we je graag meer informatie over de juiste ondersteuning. Dit is per persoon heel verschillend.
  5. Raadpleeg je huisarts bij echte slaapproblemen: bijvoorbeeld bij het stoppen van je ademhaling (slaapapneu).

Voor meer adviezen en tips over slaap en slaapcomfort ben je van harte welkom bij ons in de winkel.