.

Kun je slaap inhalen? De effecten te weinig of teveel slaap

Blog

Kun je slaap inhalen? De effecten te weinig of teveel slaap

Even wat langer borrelen met vrienden, een verjaardag die uitloopt tot in de kleine uurtjes: je betaalt er een deel van je nachtrust voor. Heeft uitslapen dan zin of moet je de avond erna eerder naar bed? Eigenlijk is de vraag: kun je slaap inhalen?

Kort door de bocht: nee. Je slaap-waakritme is onderdeel van de biologische klok. Met een te korte nachtrust breng je je biologische klok in de war. Maar dat doe je ook met een te lange nachtrust. Je biologische klok heeft zijn plaats in de hersenen.

Licht activeert hormonen
Deze interne klok reageert op licht. De hoeveelheid licht bepaalt de aanmaak van verschillende hormonen die betrokken zijn bij je nachtrust, denk aan melatonine en seratonine. Ongeveer een uur na zonsondergang zou je ongeveer kunnen gaan slapen. Temperatuur van je lichaam, hartslag en andere processen in je lichaam passen zich hierop aan.

Wanneer je te kort of te lang slaapt, heeft dat lichamelijke effecten. Je bent meer moe, je lichaam ervaart meer stress en je wordt er niet vrolijker op. En als je te lang hebt geslapen, wordt het de avond erna lastiger om in slaap te komen. Loopt je biologische klok te lang uit de maat, dan heb je meer kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Slaapritme
Het meest verstandige is een redelijk vast ritme aan te houden. En welke slaaptijden dan bij jou passen, is persoonlijk. Waar je wel invloed op hebt, is de keuze voor je bed, matras en kussen. Als je een matras en een kussen hebt die goed bij jouw postuur en lighouding passen, zorgt dat voor een nachtrust die kwalitatief beter is.

Assortiment slaapproducten
Onze slaapadviseurs helpen je hier graag bij op weg. Kom het assortiment bij Kooistra wonen & slapen uitproberen, zodat we samen uitkomen bij de beste nachtrust voor jou.