.

Invloed op je lichaam dankzij het ingaan van de zomertijd

Blog

Invloed op je lichaam dankzij het ingaan van de zomertijd

Komend weekend heb je een uurtje minder nachtrust tot je beschikking. Dat is niet voor iedereen even fijn. De klok gaat in de nacht van zaterdag op zondag van 02.00 naar op 03.00 uur. Maar je eigen biologische klok kun je niet zomaar even vooruit zetten. Wat ontstaat is eigenlijk een mini-jetlag.

Het instellen van de zomertijd is ooit bedacht om bij te dragen aan de energiebesparing. Je heb ’s avonds minder snel een lamp of verwarming aan. Dat dit resultaat heeft, is echter nooit aangetoond.

Een aantal mensen heeft na het verzetten van het uur last van moeheid en somberheid. Bij de één duurt dat enkele dagen; bij de ander houdt dat langer aan. De oorzaak van deze klachten is dat de biologische klok verstoord raakt. De eigen interne klok regelt het slaap-waakritme. Alle ritmische processen in het lichaam worden aangestuurd door de hypothalamus in de hersenen.

Dieren hebben last van zomertijd

Ook dieren hebben last van de verschuiving. Zij staan niet van de een op de andere dag een uur eerder op en dat is bijvoorbeeld in de veeteelt best lastig bij het melken van koeien.

Er zijn mensen die pleiten dat zomertijd het hele jaar zou moeten duren, zij vinden dat je op die manier de voordelen van de lange zomeravonden hebt en in de winter voor het donker thuis bent.

Overigens, zonder zomertijd wordt het eind juni al rond half vier ’s ochtends licht.

Het verzetten van de klok blijft een punt van discussie, tot in de Europese Unie aan toe. Misschien is dat over een paar jaar voorbij. Tot die tijd kun je weinig aan de tijdsverandering doen.

Tips om te wennen aan de zomertijd

Een aantal tips om er zo snel mogelijk aan te wennen zijn:

  1. Ga ’s ochtends zo snel mogelijk het licht in
  2. Sta op tijd op, want met blijven liggen wen je niet aan de nieuwe tijd
  3. Zorg ’s avonds dat het donker is, zodat je melatonine gaat aanmaken
  4. Bij kinderen kun je een aantal dagen eerder beginnen door ze steeds wat eerder naar bed te doen
  5. Zorg voor comfort tijdens je slaap, zodat je lichaam in ieder geval goed uitrust.

Advies over slapen

Kooistra wonen & slapen in Damwâld kan je meer vertellen over comfortabel slapen. Niet iedereen heeft namelijk hetzelfde nodig. Misschien heb jij een hard matras nodig en je partner een zacht matras. Alles heeft te maken met je voorkeurshouding, je lichaamsbouw, je slaapgedrag en je voorkeur. De slaapspecialisten kunnen samen met jou een keuze maken die bij je past. Kom onze matrassen, bedden en boxsprings uitproberen. Een goed ondersteunend kussen en een lekker dekbed kunnen ook geen kwaad.