.

Hoe je nachtmerries kunt voorkomen

Blog

Hoe je nachtmerries kunt voorkomen

Pompoenen, lampionnen en snoep. Maar ook angstaanjagende kostuums, spookachtige figuren en griezelige maskers. Of je nu zelf onschuldige mensen de stuipen op het lijf jaagt of dat anderen jou juist angst inboezemen, we vieren massaal Halloween. Als je maar geen nachtmerries krijgt.

Wat te doen tegen nachtmerries?

Verkleed jij je dit jaar als zombie, heks of vampier? Sta je als toeschouwer langs de kant bij een macabere optocht? Halloween en nachtmerries lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch kunnen we je geruststellen. Hoe bang je ook wordt van Halloween, je zult er geen nachtmerries van krijgen. Maar hoe worden nachtmerries dan wel veroorzaakt? En hoe kun je ze voorkomen? 

Wat is een nachtmerrie eigenlijk?

Een nachtmerrie is een droom, maar dan wel een zeer onaangename droom. Als je minder goed slaapt, dan is de kans op een nachtmerrie groter. Omdat door de wintertijd je slaappatroon verandert, ben je daar juist dan extra gevoelig voor. Nachtmerries zijn er in verschillende gedaanten. Afhankelijk van de aard van je nachtmerrie, word je er al dan niet wakker van. Een nachtmerrie kan je nachtrust dus nóg verder verstoren. En dat is wel het laatste wat je wilt.

Hoe worden nachtmerries veroorzaakt?

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je door alle griezeligheden van Halloween nachtmerries krijgt. Nachtmerries kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo komen nachtmerries bijvoorbeeld vaker voor als je in een stressvolle periode zit of als je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt. Verder hebben enge dromen ook vrij baan bij het slikken van bepaalde medicatie of bij overmatig alcoholgebruik. Slaap je van nature slecht? Dan ben je extra vatbaar voor nachtmerries.

Nachtmerries zijn er vooral tijdens de REM-slaap

We definiëren verschillende slaapfasen: de sluimerfase, de lichte slaap, de overgangsfase, de diepe slaap en de REM-slaap. Hebben we het over nachtmerries, dan koppelen we dat al snel aan de REM-slaap. Tijdens deze fase zijn je hersenen namelijk erg actief en verwerken ze informatie in je geheugen. Niet voor niets wordt de REM-slaap ook wel droomslaap genoemd. Het is de fase waarin je droomt en dus helaas ook nachtmerries beleeft. 

Wat betekenen je nachtmerries?

Van angst tot aan verdriet en van paniek tot aan stress, een nachtmerrie confronteert je vaak met emoties. Als je goed over je nachtmerrie nadenkt, voor zover je het je natuurlijk kunt herinneren, weet je vaak wel waar het vandaan komt. Droom je over een achtervolging, dan komt dat waarschijnlijk voort uit stress of angst. Beleef je een nachtmerrie waarin je tanden uitvallen, dan heeft je zelfvertrouwen waarschijnlijk een deukje opgelopen. Val je in je slaap van grote hoogte naar beneden, haal je bij hoge nood het toilet net niet of rijd je in een auto die niet meer kan stoppen? Wat voor engs je ook meemaakt tijdens je slaap, je nachtmerrie heeft vaak een betekenis.

Hoe kun je nachtmerries voorkomen?

Iedereen heeft wel eens een nachtmerrie. En vooral bij kinderen komt het geregeld voor. Zij groeien er meestal wel overheen. Heb je regelmatig nachtmerries en wil je die een halt toeroepen? Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. Geef nachtmerries geen (of in ieder geval veel minder) kans. Het achterhalen van de oorzaak van je nachtmerrie is vaak een eerste stap. Verder helpt het om je nachtmerries te delen met anderen en draagt ook het volgen van droomtherapie bij aan een betere nachtrust. En zorg vooral ook voor een goede slaaphygiëne.

Vraag om advies

Wil je weten hoe je voor een goede nachtrust zorgt? Je bent van harte welkom in onze showroom. Onze slaapspecialisten luisteren naar je en geven een advies op maat.